Διαδικτυακή δημοσιογραφία: κάτεργο ή σωτηρία της ενημέρωσης;

Διαδικτυακή δημοσιογραφία: κάτεργο ή σωτηρία της ενημέρωσης;

Άβολες αλήθειες (και ενδοδημοσιογραφικές κόντρες) –από το μπλογκ του Νίκου Σμυρναίου (via Xavier Ternisien, Le Monde):

Σύμφωνα με τις ανώνυμες μαρτυρίες που συνέλεξε ο Ternisien, οι διαδικτυακοί δημοσιογράφοι περνούν τις μέρες τους καρφωμένοι μπροστά σε έναν υπολογιστή, δουλεύοντας με υπερεντατικούς ρυθμούς και υπό πίεση, μη γράφοντας ποτέ πρωτότυπα άρθρα αλλά ανακυκλώνοντας υπάρχοντα υλικά όπως τα τηλεγραφήματα των πρακτορείων και τα δελτία τύπου. Απώτερος τους στόχος το πλασάρισμα σε καλή θέση στα αποτελέσματα της Google…

Συχνά οι διαδικτυακοί δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν την περιφρόνηση των συναδέλφων τους που εργάζονται για παραδοσιακά μέσα. Οι μισθοί τους είναι χαμηλότεροι και οι συλλογικές συμβάσεις τους χειρότερες. Τα παραδοσιακά ισχυρά συνδικαλιστικά όργανα του χώρου, είτε είναι απόντα είτε πολύ αδύναμα για να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας στα διαδικτυακά μέσα.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι διαδικτυακοί δημοσιογράφοι δυσκολεύονται επίσης να διαχωρίσουν την επαγγελματική από την προσωπική τους ζωή. Συνδεδεμένοι σε συνεχή βάση στο Twitter, το Facebook και το Gmail διαχειρίζονται ταυτόχρονα και σε μόνιμη βάση τις προσωπικές σχέσεις και τη δουλειά τους, μέχρι σημείου που τα δύο συγχέονται.

Εξ ίσου ενδιαφέρουσες (αν και αναμενόμενες και όχι 100% πειστικές methinks) οι αντιδράσεις του Eric Mettou (L’Express) και του Arnaud Aubron (Rue89).

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: